Cum să găsiți și să păstrați chiriași de calitate: sfaturi pentru proprietari


Aveți apartamente, garsoniere, case sau alte clădiri pe care nu le folosiți? Cea mai simplă modalitate de a le valorifica și de a vă asigura o sursă lunară suplimentară de venit este să le închiriați. Dacă ați trecut însă cel puțin o dată prin acest proces, știți că nu este neapărat ușor să găsiți chiriași de calitate sau să-i păstrați.  

Tocmai de aceea, v-am pregătit o serie de sfaturi care vă vor ajuta nu doar să aveți cei mai buni chiriași, ci și să vă asigurați că veți avea o colaborare bună și de lungă durată cu aceștia.  
 
Stabiliți un preț corect 
Un preț prea mare poate descuraja potențialii chiriași, în timp ce un preț prea scăzut poate duce la pierderi financiare. Așadar, analizarea pieței imobiliare este primul pas în stabilirea unui preț corect. Cercetarea prețurilor de închiriere pentru proprietăți similare din zona în care este amplasată locuința vă poate oferi o idee clară despre prețul pe care ar trebui să îl cereți. 

Un alt aspect important este stabilirea valorii adăugate a proprietății dumneavoastră. Poate fi vorba de o locație excelentă, de amenajări recente sau de facilități locale. De exemplu, o proprietate situată în apropiere de un parc sau de un centru comercial poate fi mai atractivă pentru chiriași și poate justifica un preț de închiriere mai mare. Asigurați-vă însă că aceste beneficii sunt clar comunicate potențialilor chiriași. 

Este foarte important să luați în considerare și costurile proprii. Dacă aveți un credit ipotecar sau alte cheltuieli asociate cu proprietatea, acestea trebuie acoperite de prețul de închiriere.  

Totuși, este important să rămâneți flexibili în ceea ce privește prețul. Dacă piața este plină de proprietăți de închiriat, s-ar putea să fie nevoie să ajustați prețul pentru a atrage chiriași.  

Cea mai simplă soluție pentru a vă asigura că veți solicita o chirie corectă pentru proprietatea dumneavoastră este să colaborați cu o agenție imobiliară din București. 
 
Creați un anunț atractiv, dar conform cu realitatea 
Prezentarea corectă a proprietății este un element esențial în crearea unui anunț atractiv, dar conform cu realitatea. Aceasta presupune descrierea detaliată și exactă a caracteristicilor imobilului: locație, mărime, număr de camere, amenajări interioare, facilități și altele. Este important ca informațiile să fie actuale și reale pentru a atrage chiriașii potriviți. Dacă prezentați o imagine falsă a proprietății, veți risca să atragi chiriași nepotriviți sau chiar să generați conflicte pe termen lung. 

Fiecare proprietate are puncte forte care o fac unică (ex: locație centrală, proximitatea față de transportul în comun, amenajări moderne etc.) Identificați-le și evidențiați-le în anunțul dumneavoastră. 

Fotografiile de calitate joacă un rol crucial în crearea unui anunț atractiv. Este recomandat să apelați la un fotograf profesionist, dacă bugetul vă permite, pentru a vă asigura că proprietatea este prezentată în cea mai bună lumină. 

Evitați să folosiți superlative și încercați mai degrabă să fiți concis și direct. Descrierea ar trebui să includă toate informațiile relevante despre proprietate, dar în același timp să fie scurtă și la obiect. 
 
Ca și în cazul stabilirii chiriei, formularea anunțului este mult mai simplă dacă cereți ajutorul unui agent imobiliar.  

Asigurați-vă că proprietatea este pregătită pentru închiriere 
Pregătirea proprietății pentru închiriere este esențială și implică o serie de pași importanți. Unul dintre aceștia este verificarea stării acesteia. Nu este suficient ca locuința să arate bine, ea trebuie să fie și funcțională. 
Astfel, este recomandat să verificați instalațiile electrice, sistemul de încălzire, plăcile de gresie, ferestrele și ușile, instalațiile sanitare și altele asemenea.

Eventualele reparații necesare trebuie efectuate înainte de a primi chiriașii, pentru a evita disputele ulterioare. Dacă închiriați o casă sau vilă cu grădină în București, nu uitați și de curățarea acesteia din urmă.  

O locuință curată și bine întreținută va atrage chiriași mai buni și mai repede.

Stabiliți de la început toate condițiile și includeți-le în contractul de închiriere 
Clarificarea termenilor contractuali este o etapă esențială în procesul de închiriere a unui apartament în București ori a oricărei alte proprietăți. O descriere detaliată a imobilului, inclusiv a ceea ce este și a ceea ce nu este inclus în chirie, este necesară pentru a evita confuziile ulterioare.  

De exemplu, specificați dacă utilitățile sunt incluse sau dacă chiriașul va trebui să le plătească separat. De asemenea, trebuie să menționați dacă taxele de întreținere sunt incluse sau nu în chirie. Alte aspecte importante de menționat sunt regulile privind animalele de companie și orice alte restricții specifice. 

Un alt aspect important este durata contractului de închiriere. Aceasta trebuie stabilită de la început, cu mențiunea clară a posibilității de prelungire sau nu. 
Și nu în ultimul rând, este esențial să se stabilească și să se includă în contract consecințele nerespectării termenilor contractuali.  

Comunicați cu chiriașii 
Odată găsiți chiriașii potriviți, comunicarea deschisă și transparentă este esențială pentru a menține o relație bună cu aceștia. Este important să aveți discuții deschise despre așteptări, reguli și responsabilități pentru a preveni conflicte ulterioare. O comunicare clară și regulată poate ajuta la construirea unei relații de încredere, care este benefică pentru ambele părți. Respectarea intimității chiriașilor și a promisiunile făcute sunt esențiale pentru a menține această încredere. 
În momentul în care apar probleme sau conflicte, este important să le gestionați calm și obiectiv. Încercați să înțelegeți perspectiva chiriașului și să găsiți o soluție care să fie acceptabilă pentru ambele părți. Chiriașii care se simt respectați și în siguranță sunt mai susceptibili să rămână pe termen lung și să aibă grijă de proprietatea închiriată. 

 
Nu neglijați întreținerea proprietății după închiriere Un aspect esențial pentru a menține un chiriaș mulțumit este acela de a vă asigura că proprietatea este întreținută corespunzător, chiar și după încheierea contractului de închiriere. Un program de întreținere regulată este o măsură preventivă eficientă, care poate preveni apariția unor probleme majore. Pe lângă faptul că vă protejează investiția, un astfel de program vă poate economisi timp și bani pe termen lung.  

În plus, este extrem de important să asigurați reparațiile rapide atunci când este nevoie. Chiriașii apreciază proprietarii care reacționează prompt la orice problemă care poate apărea, fie că este vorba de un robinet care picură sau o problemă majoră, cum ar fi o pană de curent sau o inundație.  

Îmbunătățirea periodică a proprietății este, de asemenea, un factor-cheie pentru a menține proprietatea atractivă pentru chiriași. Lucrări de vopsire, înlocuirea mobilierului uzat sau modernizarea electrocasnicelor pot contribui la crearea unui mediu plăcut și confortabil pentru chiriași. 

Țineți cont de faptul că o proprietate curată, bine întreținută, scoasă la închiriere la un preț corect, va atrage chiriași pe măsură. Nu uitați, de asemenea, că responsabilitățile dumneavoastră, ca proprietar, nu se încheie odată cu semnarea contractului de închiriere și că orice chiriaș are dreptul să îi fie respectată intimitatea. În acest fel, vei reuși fără prea mari dificultăți nu doar să atrageți chiriași de calitate, ci și să îi păstrați.  
 

+40 371 003 006 whatsapp