Inchiriere cu optiune de cumparare, ce inseamna si cum te poate ajuta


Vrei să-ți achiziționezi o casă, dar încă nu poți obține un credit și nici nu ai destui bani pentru încheierea tranzacției? Sau poate locuiești cu chirie și ți-ai dat seama că îți place tot mai mult apartamentul și ai vrea să-l poți cumpăra? Ei bine, pentru astfel de situații există o posibilitate: închiriere cu opțiune de cumpărare. Iată ce înseamnă și cum te poate ajuta:

În ce constă închirierea cu opțiune de cumpărare?

Cunoscută și sub denumirea de leasing cu opțiune de cumpărare sau leasing operațional, această înțelegere este definită ca un aranjament contractual ce combină elemente de închiriere și de vânzare. Mai exact, o persoană sau o companie poate închiria un bun pentru o perioadă stabilită, cu posibilitatea de a-l cumpăra ulterior la un preț convenit.

Închirierea cu opțiune de cumpărare are la bază o înțelegere prealabilă între proprietar și chiriaș, iar apoi, prin realizarea unui contract de închiriere spre cumpărare, se stabilesc clauze și condiții care garantează finalizarea tranzacției între părți. Chiriașul plătește o sumă periodică pentru utilizarea bunului pe o anumită perioadă, iar la expirarea perioadei de închiriere, are opțiunea de a achiziționa bunul la prețul stabilit în contract. Opțiunea de cumpărare poate fi exercitată sau nu, în funcție de decizia chiriașului.

Această formă de leasing nu beneficiază de reglementare legală expresă, dar se bazează pe prevederile Codului Civil. Totodată, este considerată un contract unic întrucât depășește prevederile unui simplu contract de închiriere apartamente sau case și vile. Închirierea cu opțiune de cumpărare se realizează la notariat și, după caz, chiar cu implicarea unor specialiști în tranzacții imobiliare.

Cum te poate ajuta închirierea cu opțiune de cumpărare?

Este important de menționat faptul că actul încheiat între părți include o mulțime de detalii legate de tranzacție, de la valoarea chiriei și modul în care sunt achitate taxele și impozitele de către proprietar, respectiv chiriaș până la obligațiile părților și durata perioadei până la cumpărarea proprietății.

Deși sunt o mulțime de locuințe disponibile pentru vânzare, închirierea cu opțiune de cumpărare este în principiu o oferta propusă de dezvoltatorii imobiliari pentru apartamentele finalizate și rămase nevândute. Vezi cum te poate ajuta această înțelegere contractuală:

Avantaje pentru chiriaș

În general, închirierea cu opțiune de cumpărare constituie o variantă optimă de a răspunde problemelor generate de lipsa banilor. În calitate de chiriaș plătești suma necesară pentru locuință și poți beneficia de un drept de preempțiune la cumpărare. Pe lângă faptul că ai răgaz pentru a face rost de bani sau demersurile necesare pentru creditare, la semnarea contractului se stabilește cu exactitate valoarea imobilului, care nu va putea fi modificată până la încheierea tranzacției.

Închirierea cu opțiune de cumpărare îți permite să utilizezi un bun fără a fi nevoie să investești o sumă mare de bani în achiziționarea sa imediată. Te bucuri de flexibilitate financiară și beneficiezi de utilizarea imobilului, în schimbul unor rate periodice de închiriere. În România sunt dezvoltatori imobiliari care acordă o perioadă de până la 4 ani în care să pot perfecta actele de vânzare-cumpărare, oricând, pe parcursul acestui interval de timp.

Chiriașul are opțiunea de cumpărare la prețul convenit, dar și posibilitatea de a renunța. Dacă observi că bunul nu îți mai este necesar sau nu-ți îndeplinește așteptările, poți renunța la închiriere la sfârșitul perioadei fără să mai cumperi locuința respectivă. Proprietarul nu te poate evacua din imobil, atâta vreme cât prevederile contractului sunt respectate, chiar dacă, în absența intenției tale de cumpărare, se poate întâmpla să găsească un client pentru locuință.

Avantaje pentru proprietar

Închirierea cu opțiune de cumpărare poate oferi avantaje și proprietarului, care este denumit locator sau furnizor. Acesta poate avea garanția că va vinde respectivul imobil, chiar dacă locatarul decide să nu-și exercite opțiunea de cumpărare la expirarea perioadei de închiriere. Uneori, poate exista un interes crescut din partea altor potențiali cumpărători care sunt interesați de bunul respectiv.

Prin închirierea cu opțiune de cumpărare, cel care deține proprietatea poate obține venituri suplimentare în afară de prețul de vânzare al bunului. Aceste venituri provin din ratele de închiriere plătite de chiriaș pe durata perioadei de închiriere. Mai mult, prin închirierea bunului în loc să-l vândă direct, proprietarul își reduce riscul financiar asociat cu deprecierea valorii acestuia sau cu schimbările de cerere pe piață. Închirierea îi permite să continue să obțină venituri și să evite o eventuală depreciere semnificativă a valorii imobilului.

Un alt avantaj important este și faptul că o parte dintre cheltuielile cu administrarea locuinței vor trece în sarcina chiriașului. Acesta din urmă va trebui să suporte, pe lângă chiria lunară și utilități, și o cotă parte din valoarea impozitului anual pentru imobil, precum și o parte din costurile eventualelor reparații. Mențiunile trebuie să apară expres în contract, nerespectarea lor atrăgând după sine anularea contractului.

Proprietarul poate stabili termenii și condițiile închirierii cu opțiune de cumpărare în modul cel mai avantajos pentru el, inclusiv suma ratei de închiriere, perioada de închiriere, prețul de cumpărare și clauzele specifice legate de exercitarea opțiunii de cumpărare.

 

Închirierea cu opțiune de cumpărare poate fi aplicată la o gamă largă de bunuri, însă, nu este lipsită de riscuri. De preferat ar fi să formulezi în scris toate situațiile posibile, fie că ești chiriaș, fie că ești proprietar, și să consulți specialiști pentru a obține sfaturi și informații adaptate situației tale specifice. Unele agenții imobiliare pot media și consilia un astfel de contract, așa că poți apela cu încredere la serviciile lor pentru a înțelege pe deplin implicațiile și beneficiile acestui tip de aranjament.

+40 371 003 006 whatsapp