Piata imobiliara post-pandemie -cum s-a schimbat cererea si oferta


Pandemia a avut un efect semnificativ asupra pieței imobiliare din România, aducând schimbări importante atât în ceea ce privește oferta de bunuri imobiliare, cât și în ceea ce privește cererea. Post-pandemie, piața imobiliară a continuat și continuă să treacă prin transformări semnificative, influențate în mare măsură de modificările fiscale, dar și de alți factori. Mai multe despre schimbările înregistrate post-pandemie în ceea ce privește cererea și oferta de pe piața imobiliară vei descoperi în rândurile de mai jos. 

Efectele pandemiei asupra pieței imobiliare

Efectele pandemiei asupra pieței imobiliare au fost semnificative și au implicat o serie de schimbări în ceea ce privește ritmul de vânzări și achiziții imobiliare, care a încetinit, dar și preferințele consumatorilor, lucru evidențiat de creșterea cererii pentru locuințe cu spațiu generos, atât în interior, cât și în exterior.

Munca de acasă și-a spus și ea cuvântul asupra pieței imobiliare, observându-se o scădere a cererilor de spații pentru birouri.

Schimbări în cererea de imobiliare post-pandemie

Piața imobiliară post-pandemie s-a remarcat printr-o creștere substanțială a interesului pentru locuințe de închiriat. Motivele sunt multiple și includ scăderea dorinței și puterii de cumpărare a clienților, explicate de creșterea ratelor dobânzilor ipotecare, numărul mai scăzut al locuințelor de vânzare (ceea ce, evident, a atras după sine o creștere a prețurilor acestora), creșterea inflației și situația economică incertă.

Pe de altă parte, acest interes crescut pentru proprietăți de închiriat nu a trecut neobservat de către proprietarii de bunuri imobiliare dispuși să le închirieze: prețul mediul al chiriilor a crescut semnificativ. 

Schimbări au apărut și în ceea ce privește preferințele cumpărătorilor: dacă în pandemie s-a înregistrat o creștere importantă pe segmentul case de vânzare, anul trecut, de exemplu, au fost mai căutate apartamentele, în special cele cu două camere.  

Post-pandemie s-a înregistrat o cerere mai crescută pe piața spațiilor pentru birouri. Deși munca de acasă continuă să reprezinte o opțiune populară și în perioada post-pandemie, cererea pentru spații de birouri a intrat într-un trend ascendent după anul 2020.

În contextul creșterii TVA de la 5 la 9%, a eliminării facilităților pentru industria de construcții și a creșterii salariului minim pentru acest domeniu, previziunea pe termen mediu și lung este de creștere a prețurilor locuințelor. Acest lucru va influența probabil cererea, cu o posibilă creștere a interesului pentru chirii și o diminuare a dorinței de cumpărare a locuințelor.

Schimbări în oferta de imobiliare post-pandemie

În ultimul an, s-a înregistrat o scădere clară a ofertei de pe piața imobiliară, în special în ceea ce privește locuințele noi de vânzare. Fie că vorbim despre garsoniere, apartamente ori case de vânzare, numărul acestora a scăzut. Acest lucru este valabil și în ceea ce privește locuințele de închiriat. 

Dacă luăm și în calcul și scăderea numărului autorizațiilor de construire eliberate, nu este de așteptat ca cei interesați să achiziționeze o locuință nouă să aibă mai multe oferte la dispoziție în perioada imediat următoare. 

Oferta mai scăzută a atras o creștere a prețurilor imobilelor de vânzare, explicată de concurența mai mică. Acest lucru s-a văzut în special în cazul locuințelor din imobile mai vechi.  

Chiar și în contextul scăderii cererii de locuințe, aceasta rămâne mai ridicată decât oferta. 

Tendințe pentru 2024 

Anul 2024 se preconizează a fi unul interesant pe piața imobiliară din România. Se anticipează creșteri ale prețurilor, iar principalele argumente în acest sens sunt cele menționate mai sus, respectiv cererea ridicată și oferta tot mai restrânsă, dar și modificările fiscale programate. 

Cei dispuși să investească într-un bun imobiliar nou sunt mai atenți - analizează cu atenția ofertele disponibile nevoile și bugetul său și avantajele și dezavantajele unei achiziții imobiliare înainte de a lua o decizie. Totuși, acea anticipată creștere a prețurilor despre care vorbeam mai sus este foarte probabil să ducă la o creștere a tranzacțiilor: cei care au posibilitatea de a achiziționa acum o locuință ar putea prefera să facă acest lucru înainte ca prețurile să crească și mai mult. 

Pentru cei interesați să cumpere o locuință, se recomandă în continuare o monitorizare atentă a pieței imobiliare. Acest lucru va permite identificarea celor mai bune oferte și asigură timpul necesar pentru a profita de oportunitățile apărute. Este indicată, de asemenea, o pregătire financiară corespunzătoare înainte de a achiziționa o locuință. Aceasta presupune, în primul rând, evaluarea veniturilor și cheltuielilor pentru a putea stabili un buget realist, dar și identificarea unor soluții eficiente de economisire pentru plata avansului și a celorlalte cheltuieli pe care le implică o achiziție imobiliară. 

Aceeași recomandare de monitorizare a pieței imobiliare este valabilă și pentru cei care caută să închirieze o locuință, cu mențiunea că și pe acest segment se așteaptă să se vadă noi majorări ale prețurilor. 

Piața imobiliară post-pandemie poate fi cel mai bine descrisă ca una în continuă schimbare. Nu au lipsit provocările și nici surprizele și se anticipează că acest trend va continua și pe viitor. Rămâne însă de văzut ce schimbări anume va aduce anul 2024 în ceea ce privește cererea și oferta de pe piața imobiliară din România. 

+40 371 003 006 whatsapp