Scurt dictionar de termeni din real estate - agentia imobiliara 24 Real

Scurt dictionar de termeni din real estate

Va prezentam mai jos cateva dintre cele mai intalnite/folosite cuvinte/expresii/prescurtari din domeniul imobiliar al spatiilor de birouri, indicand si intelesul lor. Termenii sunt, de cele mai multe ori, in limba engleza.

Add - on factor - Reprezinta diferenta intre suprafata inchiriabila totala si suprafata folosita in mod exlusiv de catre un chirias. Se exprima in procente si se calculeaza impartind suprafata inchiriabila la suprafata utila sau utilizata. In cazul cladirilor de birouri „Add-on factor”-ul variaza intre 10 si 20% din suprafata inchiriabila.

Commercial Property - Proprietate imobiliară care este utilizata pentru activități de afaceri. Proprietățile comerciale se împart în mai multe categorii și includ inclusiv proprietati industriale, centre comerciale, ferme, birouri, sau chiar teren viran.

Commercial Real Estate - Reprezinta activitatea imobiliara care foloseste in mod exclusiv proprietatile construite pentru scopuri de afaceri. Exemple de proprietăți imobiliare comerciale sunt: mall-urile, parcurile de birouri, restaurantele, benzinariile, magazinele si cladirile de birouri.

Double Net Lease - Un acord în care chiriașul este responsabil atât pentru impozitele pe proprietate și a primelor pentru asigurarea clădirii. Spre deosebire de sistemul „Single Net Lease”, in care chiriașul trebuie să plătească doar taxele de proprietate, un contract de tipul „Double Net Lease” implica si cheltuielile cu asigurarea cladirii. Proprietarul este considerat responsabil si pentru cheltuielile de întreținere structurale. În fiecare lună, proprietarul primeste chiria de bază, plus plățile suplimentare. Contractele de inchiriere „Duble Net Lease” sunt cel mai frecvent întâlnite în domeniul imobiliar comercial.

GLA (Gross Leasable Area) - Reprezinta suprafata inchiriabila totala,disponibila intr-o proprietate comerciala, pentru care un chirias plateste chiria. Suprafata inchiriabila bruta este definită ca suprafața totală destinată pentru ocuparea de catre chiriaș și utilizarea exclusivă, inclusiv subsoluri, mezanin, sau etajele superioare. Aceasta este de obicei exprimată în metri pătrați.

Gross Area - Suprafata totala a tuturor nivelelor unei cladiri sau suprafata totala a unui etaj.

Index lease - Un contract de inchiriere în care suma de închiriere se ajustează corespunzător la modificările și / sau mișcările unui indice de preț; de obicei, se foloseste indicele prețurilor de consum.

Net Lease - Reprezinta sistemul de inchiriere prin care chiriașul trebuie să plătească o parte sau toate impozitele, taxele și costurile de întreținere pentru proprietatea inchiriata, în plus față de chirie. Sistemul „Net Lease” este utilizat mai frecvent la bunurile imobiliare comerciale. Există trei tipuri principale de sistem „net lease”: simplu (net), dublu (net-net) și triplu (net-net-net).

Property Management - Administrarea proprieatilor rezidentiale, comerciale si/sau industriale. Managementul proprietatii implică, de obicei, gestionarea proprietății deținuta de o altă parte sau entitate. Managerul de proprietate acționează în numele proprietarului pentru a păstra valoarea proprietății în timp, pentru generare de venituri. Proprietățile gestionate includ proprietăți rezidențiale și de vacanță, spatii comerciale sau spatii de depozitare, spatii comerciale industriale. Managerii de proprietate sunt plătiti de obicei printr-o taxă și / sau un procent din chiria adusa de proprietate, în timp.

Spatii comune - In cazul inchirierii, reprezinta acele spatii, dintr-o cladire, care sunt destinate folosintei neexclusive a tuturor chiriasilor. Exemple de spatii comune: receptii, holuri, coridoare, etc.

Triple Net Lease - Sistemul de inchiriere in care chiriasul trebuie sa plateasca toate costurile necesare existentei activului inchiriat, in afara chiriei agreate. Altfel spus, chiriasul trebuie sa plateasca pentru: taxele aferente cladirii, asigurarile cladirii precum si cheltuielile comune ale cladirii. Chiriasul trebuie sa plateasca 3 cheltuieli nete aferente spatiului inchiriat, de aici si denumirea „Triple Net Lease”. Acest sistem mai este denumit si "net-net-net lease".

Useable area - Reprezinta diferenta dintre suprafata inchiriabila si anumite suprafete comune ale cladirii (cum ar fi holuri, coridoare, spatii depozitare, bai, etc.) care sunt folosite impreuna cu alti chiriasi. Suprafata utila = suprafata inchiriabila x procentul de eficienta al cladirii.

Vacancy Rate - Rata de neocupare este o valoare numerică calculata ca procent din toate unitățile disponibile într-o proprietate aflata la inchiriere, cum ar fi un complex hotelier sau un complex de apartamente, sau un centru de afaceri, care sunt vacante sau neocupate, la un anumit moment. Este opusa gradului de ocupare, care reprezinta un calcul bazat pe procentajul de unități care sunt ocupate intr-o unitate aflata la inchiriere.

Yield - Reprezinta un calcul procentual al rentabilitatii unei investitii. Este cunoscut si ca „rate of return” (rata a rentabilitatii).

Inapoi

+40 371 003 006 whatsapp