Standarde de masurare a spatiilor pentru birouri - agentia imobiliara 24 Real

Standarde de masurare a spatiilor pentru birouri

Boma (Building Owners and Managers Association) este o organizatie profesionala din SUA a tuturor persoanelor implicate in activitatea cu proprietatile comerciale: proprietari, manageri, developeri, specialisti in leasing imobiliar, care, pentru prima data in anul 1915, a realizat primul standard de masurare a spatiilor de birouri. Dupa o perioada de 35 de ani, timp in care acest standard a functionat pe piata, fara schimbari, au urmat mai multe revizuiri conform practicilor si nevoilor existente in diverse momente din timp, una din cele mai importante fiind aparitia design-ului „tip bloc” la cladirile de birouri in 1952.

Chiar daca standardul de masurare a spatiului de birouri realizat de Boma nu are caracter obligatoriu in niciuna dintre tari, este unanim acceptat drept un sistem neutru , profesional si corect, si folosit pe scara larga de catre proprietarii de cladiri, chiriasi, arhitecti, consultanti imobiliari.

Conform acestei metode, o masuratoare este considerata corecta in masura in care, la o a doua masurare a spatiului, apare o variatie care nu depaseste 2%.

Calcularea Suprafetei Inchiriabile Conform Boma.

1. Suprafata Construita Masurata (pe fiecare etaj). In fapt masurarea ia drept repere suprafetele finisate ( fie ele zid, tavan fals sau podea, pregatita pentru folosinta chiriasului) si portiunea dominanta (portiunea din interiorul suprafetei finisate a peretelui permanent exterior al cladirii).

2. Suprafata Inchiriabila (pe fiecare etaj), care se determina scazand din suprafata construita masurata penetrarile verticale majore (scari, lifturi, tevi, conducte, canale verticale, zidurile care le inconjoara).

3. Suprafata Utila a spatiilor de birouri si/sau respectiv retail (dupa caz, pentru spatiile de la parter) care se obtine prin masurarea zonei efective de folosit de catre chirias. Se determina pe fiecare etaj in parte.

4. Suprafetele Comune De Pe Etaj sunt acele suprafete care sunt utilizate in comun de catre toti chiriasii acelui etaj; sunt formate din: coridoare, holuri, bucatarii, grupuri sanitare, debarale, centrala telefonica, incaperi pentru echipament tehnic al etajului, etc. Se determina prin scaderea suprafetei utile a etajului din suprafata lui inchiriabila.

5. Suprafata Inchiriabila Partiala (adica o fractiune din suprafata unui etaj) se determina prin alocarea proportionala a suprafetelor comune corespunzatoare fiecarei suprafete utile partiale.

6. Suprafata Inchiriabila De Facturat care consta in alocarea catre fiecare Suprafata inchiriabila partiala a cotei aferente de Suprafete comune ale cladirii.

7. Factorul Suprafetelor Comune este un indicator al gradului de eficienta a spatiului; se exprima ca procente din suprafata utila; se calculeaza astfel: Fpierdere=suprafata inchiriabila/suprafata utila - 1; in mod tipic, pentru imobilele noi de birouri, Factorul Suprafetelor Comune este cuprins intre 10% si 18%.

Inapoi

+40 371 003 006 whatsapp