Acte necesare pentru vanzarea casei cum te ajuta o agentie imobiliara?

 

Când îți scoți casa la vânzare cu ajutorul unui agent imobiliar, unul dintre responsabilitățile acestuia este de a te ajuta să pregătești toate documentele necesare. Și chiar dacă nu lucrezi cu un agent imobiliar, tot va trebui să aduni toate aceste acte.

Vestea bună este că orice agent calificat poate face acest proces mai ușor pentru tine. Totuși, este important să rămâi întotdeauna informat despre fiecare acțiune a agentului, până la urmă este vorba de casa ta.

Deci, ce acte sunt necesare pentru vânzarea casei? Trebuie să ai acele documente pregătite înainte de listarea imobilului pe piață sau le poți organiza atunci când vine momentul? Cum te ajută o agenție imobiliară în acest caz? Despre toate acestea vom discuta în rândurile următoare.

De asemenea, vezi care sunt actele necesare pentru vânzarea unui apartament.

Documente necesare înainte de listarea casei pe piața imobiliară

Contractul de vânzare în original

În calitate de vânzător, trebuie să furnizezi potențialilor cumpărători o copie a contractului de vânzare original semnat între tine și proprietarii sau dezvoltatorii anteriori. Acesta va include prețul de achiziție anterior pentru proprietate, dezvăluirile făcute în momentul vânzării și alte informații care au legătură cu imobilul.

Evidența întreținerilor

Deși nu trebuie să furnizezi o evidență a întreținerilor din punct de vedere tehnic, majoritatea cumpărătorilor vor solicita dovezi cu privire la renovările și reparațiile realizate de-a lungul timpului. În acest caz, trebuie să colectezi toate dovezile dinainte și după efectuarea operațiunilor de întreținere și îmbunătățire.

Declarația de ipotecă

Dacă nu ai plătit creditul ipotecar în întregime, va trebui să furnizezi informații cu privire la suma pe care datorezi la momentul vânzării. Contactează creditorul și solicită o declarație sau un extras de cont care arată suma de plată - totalul pe care va trebui să îl plătești pentru a îndeplini termenii creditului ipotecar.

Desigur, suma de plată nu va fi aceeași cu soldul curent, deoarece soldul curent nu include dobânda. Cu aceste informații la îndemână, poți calcula profitul estimat de vânzare a locuinței.

Înregistrări cu privire la asigurarea de locuință

Dovada înregistrărilor privind asigurarea obligatorie și facultativă (dacă este cazul) de locuință va informa un cumpărător despre cât de mult se poate aștepta să plătească pentru asigurare atunci când va deveni viitorul proprietar.

De obicei, cumpărătorii apreciază transparența, chiar dacă aceste documente nu sunt mandatorii. Am inclus acest punct aici pentru că poate ajuta la facilitarea unei vânzări, mai ales dacă creditorul cumpărătorului necesită o copie a asigurării de locuință pentru acordarea împrumutului ipotecar.

Documentele Asociației Proprietarilor

Dacă dorești să vinzi o proprietate care face parte dintr-o comunitate de locuitori, cum sunt apartamentele în blocuri cu mai multe scări, șansele sunt că faci deja parte dintr-o asociație de proprietari.

Asociația de proprietari are adesea anumite linii directoare cu privire la imobilele aflate în asociație. Acestea sunt informații pe care cumpărătorul va trebui să le știe înainte de a face o achiziție. Un cumpărător va putea cere să vadă următoarele documente ale asociației de proprietari:

     Actul constitutiv;

     Reguli și reglementări;

     Declarația privind valoarea taxelor proprietarilor de imobile;

     Copii ale proceselor verbale din cadrul ședințelor din ultimii doi ani;

     Declarația legămintelor, condițiilor și restricțiilor.

Documente necesare în timpul listării pe piață

Raport preliminar privind titlul de proprietate

Șansele sunt, nu ești primul proprietar al casei tale și modul în care funcționează birocrația nu este tocmai proactivă și transparentă. Ca atare, vânzătorii ar trebui să solicite un raport preliminar privind titlul de proprietate pentru a determina orice obligații financiare sau juridice restante cu privire la imobilul deținut.

Acest raport ar putea include impozitele datorate, restricțiile locale ale vânzării, cerințele de asigurare a titlului sau obligațiile de proprietate.

Formular pentru ofertele de achiziție

Acest tip de formular stabilește cadrul inițial pentru contractul final de achiziție dintre un cumpărător și un vânzător. Este o idee bună să ai la îndemână un cadru general înainte de a primi o ofertă. Formularul listează un preț oferit de un cumpărător, o scurtă descriere a proprietății și informațiile de listare furnizate în momentul vânzării.

Documente necesare la închiderea unei oferte

Raport de evaluare

Cumpărătorii care vor să achiziționeze o casă prin intermediul unui credit ipotecar vor fi supuși procesului de evaluare a proprietății din partea unui evaluator autorizat. Creditorii necesită aproape întotdeauna o evaluare din partea unei părți terțe pentru a delimita care este valoarea adevărată a imobilului.

În cazul în care prețul evaluat se situează sub prețul oferit, creditorul nu va aproba împrumutul cumpărătorului. Acest raport de evaluare este gestionat în mare parte de cumpărător, dar poate duce la unele negocieri pentru vânzător.

Contractul final de vânzare-cumpărare

Cel mai important document este contractul de vânzare-cumpărare care dictează condițiile finale ale vânzării. Acesta trebuie să includă prețul de achiziție, data de închidere, orice situații neprevăzute finale, acționând ca un contract obligatoriu din punct de vedere juridic care va sigila tranzacția în cele din urmă.

Executarea contractului de vânzare-cumpărare

Ultimul pas în procesul de tranzacție imobiliară este executarea actului de vânzare-cumpărare, adică transferul dreptului de proprietate de la vânzător la cumpărător. Avocații cumpărătorului și vânzătorului redactează actul în termenii contractului final de vânzare care va fi semnat de părțile implicate.

Cum te poate ajuta un agent imobiliar?

Chiar dacă trăim într-o lume digitală, majoritatea tranzacțiilor din domeniul imobiliar se fac încă pe hârtie. Desigur, toate aceste documente sunt mai apoi susținute digital, dar vei avea nevoie în continuare de actele originale tipărite pentru o vânzare legală.

Vânzarea unei case este o tranzacție juridică și financiară complexă, motiv pentru care majoritatea vânzătorilor preferă să colaboreze cu un agent imobiliar. Aceștia se ocupă zilnic de toate documentele menționate mai sus și știu unde să le găsească. Vânzătorii care nu îți organizează eficient sau chiar nu își găsesc documentele legate de casă ar putea provoca întârzieri sau chiar să creeze un sentiment de neîncredere în cumpărători.

De aceea, un agent imobiliar se poate ocupa de toate documentele necesare pentru vânzarea unei case. Mai mult, agentul este un negociator imbatabil, astfel că se va asigura întotdeauna că primești suma de bani pe care ți-ai dorit-o.

  

+40 371 003 006 whatsapp