Cumpărarea unei locuințe nu este la fel de simplă ca achiziționarea unui telefon nou cu un card de credit. De la găsirea spațiului potrivit pentru tine până la negocierea ofertei și închiderea tranzacției, există o mulțime de elemente ce trebuie puse în mișcare. Și de aceea, poate ai nevoie de un profesionist din lumea imobiliară care să te îndrume la fiecare pas.
Potrivit Asociației Naționale a Agenților Imobiliari, aproximativ 85% dintre cumpărători au trecut prin procesul de achiziție a locuinței în 2022 în colaborare cu un agent imobiliar. Poate te întrebi de ce atât de mulți oameni apelează la expertiza unui agent imobiliar?
Să vedem ce face un agent imobiliar și cum te poate ajuta pe tine în procesul de achiziție.
Ce face un agent imobiliar?
Agenții imobiliari sunt profesioniști instruiți să ghideze cumpărătorii prin fiecare fază a procesului de vânzare-cumpărare, de la cercetarea proprietăților până la închiderea tranzacției.
Deși unele dintre responsabilitățile unui agent imobiliar se schimbă în funcție de faptul dacă lucrează cu un cumpărător sau cu un vânzător, îndatoririle generale ale tuturor agenților includ munca administrativă, cercetarea de piață și crearea unei strategii de marketing.
Dintre responsabilitățile administrative, amintim:
● Răspunde la apelurile telefonice și e-mailuri;
● Programează întâlniri și vizionări;
● Actualizează baza de date cu proprietăți și clienți;
● Redactează și transmite documentele necesare pentru vânzător și cumpărător.
Cercetarea de piață efectuată de agentul imobiliar include o serie de pași:
● Efectuează analiza pieței imobiliare;
● Își actualizează cunoștințele despre starea pieței imobiliare, tendințe și cele mai bune practici;
● Caută în baza de date proprietățile cele mai potrivite pentru clienții săi.
În partea de marketing, agentul imobiliar:
● Creează și distribuie materialele promoționale;
● Gestionează prezența online a proprietăților aflate în baza de date;
● Creează și menține legături cu potențiali clienți și afaceri locale;
● Desfășoară campanii publicitare pentru proiectele imobiliare noi.
Ce face un agent imobiliar atunci când colaborează cu vânzătorii de proprietăți?
Atunci când un vânzător dorește să-și pună proprietatea la vânzare, în general, va contacta un agent imobiliar (sau va fi contact de acesta) pentru a acționa în numele său.
Având în vedere cele mai bune interese ale vânzătorului, agentul imobiliar își va folosi cunoștințele despre piața imobiliară pentru a prețui cu exactitate proprietatea, a o lista și comercializa potențialilor cumpărători.
În colaborarea cu vânzătorii de proprietăți, un agent imobiliar poate îndeplini următoarele roluri și îndatoriri cheie:
● Pregătește o analiză comparativă a cercetării de piață pentru a stabili un preț realist pentru proprietatea care va fi pusă la vânzare;
● Identifică punctele cheie ale proprietății, plus cele mai bune modalități pentru a investi bani în îmbunătățiri și a crește valoarea locuinței;
● Pregătește proprietatea, astfel încât să fie atrăgătoare pentru potențialii cumpărători care vin la vizionare;
● Fotografiază interiorul și exteriorul proprietății și folosește fotografiile în strategia de promovare pentru a atrage atenția celor care sunt în căutarea unei locuințe;
● Supervizează și programează vizionări sau evenimente de tip open house;
● Elaborează și pregătește documentele, cum ar fi contractele de vânzare-cumpărare și declarațiile de închidere;
● Comunică cu evaluatorii, creditorii și inspectorii de proprietăți.
Ce face un agent imobiliar în colaborarea cu cei care vor să cumpere o proprietate?
Cumpărătorii vor apela adesea la un agent imobiliar atunci când se află pe piață pentru a cumpăra o proprietate, cum ar fi un apartament în București sau un spațiu nou de birouri. Deoarece agenții imobiliari cunosc toate listările de pe piața imobiliară, își pot folosi expertiza pentru a găsi cea mai potrivită proprietate în funcție de nevoile și dorințele cumpărătorului.
Iată câteva dintre rolurile și responsabilitățile cheie ale unui agent imobiliar atunci când lucrează cu un cumpărător:
● Coordonează și supraveghează vizionările de proprietăți;
● Programează întâlniri cu potențialii cumpărători;
● Intervievează cumpărătorii pentru a înțelege ce caută într-o proprietate nouă;
● Coordonează evaluările și inspecțiile necesare pentru ca un cumpărător să obțină creditul imobiliar;
● Negociază cererile și ofertele în numele cumpărătorului;
● Elaborează și revizuiește documentele și contractele;
● Ghidează cumpărătorul prin procesul de închidere a tranzacției.
Vezi și cum te poate ajuta un agent imobiliar la mutarea sediului social.
Cum te ajută în mod special un agent imobiliar de la 24real?
Am trecut în revistă care sunt responsabilitățile unui agent imobiliar în colaborarea cu clienții - atât vânzători, cât și cumpărători - dar cum se transformă aceasta în beneficii reale pentru tine?
Dacă ești în căutarea unei locuințe, experții de la 24real te pot ajuta în mai multe moduri, iar pe acestea le vom descrie în continuare:
Un agent imobiliar te poate ajuta să navighezi mai ușor prin procesul de obținere a creditului imobiliar
Experții de la 24real recomandă să obții o preaprobare a creditului imobiliar înainte să intri cu adevărat în călătoria căutării locuinței ideale. Preaprobarea creditului te ajută să-ți stabilești bugetul pentru achiziție, iar dacă găsești o proprietate excelentă, vei fi pregătit să faci imediat o ofertă.
De asemenea, un agent imobiliar cu vechime și experiență pe piață, te poate ajuta să găsești un creditor de încredere pentru nevoile tale de finanțare. Astfel, colaborarea cu un creditor pe care agentul tău îl cunoaște datorită altor colaborări, va preveni orice surprize de ultim moment la închidere.
Un agent îți poate prezenta diferite zone și proprietăți care sunt potrivite pentru tine, dar probabil nu știai că există
Când începi să lucrezi cu un agent imobiliar, acesta te va întreba în ce cartier ai prefera să locuiești și care sunt caracteristicile locuinței tale de vis. După ce îți ascultă dorințele și nevoile, ți-ar putea aduce în atenție un cartier care este ca o bijuterie ascunsă, care poate avea oferte mai bune sau mai puțină concurență.
Un agent poate face mai mult decât să acceseze baza de date a agenției în care lucrează pentru a găsi locuința ideală. Săpând profund în rețeaua lor, agentul tău poate afla despre listările în așteptare ale altor agenți din lumea imobiliară. Cunoștințele lor aprofundate despre piață, precum și contactele profesionale, pot funcționa în beneficiul tău.
Un agent îți poate oferi feedback cu privire la prețul unei proprietăți
S-ar putea să-ți placă o locuință cu 4 camere, două balcoane sau chiar o terasă de 60 de metri pătrați, dar își merită cu adevărat banii? Chiar dacă ai găsit locuința perfectă pentru tine, cu siguranță nu vrei să plătești prea mult pentru aceasta. Și oferind prea mult, ai putea întâmpina probleme cu evaluarea din partea creditorului.
Un agent poate pregăti o analiză comparativă a pieței pentru locuința (sau locuințele) pe care dorești să o achiziționezi, stabilind care ar fi valoarea adevărată a acesteia. Comparațiile te vor ajuta să evaluezi diferite variabile precum prețul pe metru pătrat, numărul de băi, existența garajului/garajelor, toate acestea putând face ca o locuință să valoreze mai mult decât alta.
Prin urmare, agenții imobiliari fac mult mai mult decât să te acompanieze la vizionările de locuințe. Ei sunt alături de tine din ziua în care începi căutarea până în ziua în care ții cheile noii tale locuințe. În acest caz, vei dori să te asiguri că găsești cel mai bun agent imobiliar pentru tine.