Vrei sa inchiriezi un spatiu comercial? Iata 10 lucruri de care sa tii cont

 

Închirierea unui spațiu comercial pare a fi un proces simplu, însă, ca să găsești un loc bun pentru un business înfloritor, trebuie să ții cont de câteva lucruri importante. Dacă ai în vedere locația, dotările, accesul facil, parcarea și multe alte aspecte asemănătoare înainte de a semna contractul de închiriere, cu siguranța vei evita să ajungi într-o conjunctură neplăcută sau incomodă. Iată ce trebuie să iei în considerare atunci când intenționezi să închiriezi un spațiu comercial pentru a pune bazele unei afaceri:

1. Localizarea

Alege o locație strategică, care să fie ușor accesibilă pentru clienți și să se potrivească tipului de afacere pe care o vei desfășura. Verifică proximitatea față de zone rezidențiale, centre comerciale sau alte afaceri complementare. În cazul în care compania ta are nevoie de vizibilitate, caută spații comerciale în zone aglomerate. Pe de altă parte, dacă business-ul nu necesită un trafic pietonal ridicat, atunci poți lua în calcul o locație mai retrasă, cu costuri de închiriere mai mici.

2. Mărimea și configurația spațiului

Asigură-te că spațiul are dimensiunile și configurația potrivite pentru activitatea ta comercială. Mai exact, ai grijă să cunoști standardele de măsurare a spațiilor pentru birouri, numărul de angajați, echipamentele și accesoriile utilizate, precum și activitățile pe care le vei desfășura în clădirea pe care vrei să o închiriezi.

Gândește-te la nevoile afacerii tale și stabilește dacă ai suficiente spații de depozitare, zone de producție, săli pentru ședințe sau alte elemente care să faciliteze colaborarea între angajați și eficiența muncii. Iar dacă iei în considerare o închiriere pe termen lung, atunci nu uita nici de posibilitatea extinderii business-ului în viitor când te orientezi la mărimea și configurația spațiului comercial.

3. Starea și dotările spațiului

Examinează cu atenție starea spațiului comercial și discută cu proprietarul despre eventualele reparații, renovări, modificări sau îmbunătățiri care trebuie efectuate înainte de închiriere. Orice probleme structurale ori funcționale pot fi extrem de costisitoare și, în plus, afectează desfășurarea și bunul mers al afacerii tale.

Verifică dacă există facilități adecvate, cum ar fi sisteme de climatizare, surse de căldură, instalații sanitare și iluminat. Dacă iei în considerare mutarea sediului social, atunci poți verifica și alte servicii și facilități disponibile, mai ales dacă acestea sunt relevante pentru activitatea companiei. Caracteristicile clădirii trebuie să se potrivească întocmai sau să fie adaptabile business-ului tău.

4. Costurile de întreținere a spațiului

Analizează cu atenție costurile totale ale închirierii, incluzând chiria lunară, taxele de întreținere, asigurările și alte cheltuieli asociate. Ai grijă să înțelegi foarte clar care sunt condițiile de plată și eventualele creșteri periodice ale chiriei.

Încă de la început este de preferat să știi cum se calculează costul pe metrul pătrat. Astfel, vei putea compara cu ușurință prețurile pentru anumite spații disponibile și chiar să-ți stabilești un buget maxim pentru închiriere. Suma pe care o vei aloca în fiecare lună pentru utilizarea și întreținerea spațiului comercial influențează direct profitul și creșterea afacerii tale, așa că este esențial să te asiguri că înțelegi care sunt toate costurile implicate.

5. Durata contractului de închiriere

Ia în considerare durata minimă de închiriere, precum și condițiile de reziliere a contractului. Uneori, în funcție de preferințele proprietarului, pot restricții privind perioada de închiriere, prelungirea contractului sau posibilitatea de reziliere a acestuia înainte de termen.

6. Reglementările urbanistice

Consultă reglementările locale și obține toate autorizațiile și licențele necesare pentru a desfășurarea activității în acel spațiu. În anumite situații pot exista restricții și reglementări mai puțin cunoscute publicului larg. De exemplu, în anumite zone din București pot fi deschise doar restaurante cu cel mult 50 de locuri.

Oricât de mult te-ar atrage un spațiu, ideal ar fi să nu semnezi un contract de închiriere până când nu ești sigur că firma ta este acceptată în regulamentul zonal.

7. Accesul facil și parcarea

Acordă o deosebită atenție locului în care este amplasat spațiul comercial. Orientează-te către o clădire care are acces facil și suficiente locuri de parcare în apropiere. Dacă vorbim de capitală și orașele mari din țară, atunci lipsa parcării poate fi o problemă uriașă pentru angajați și clienți și poate influența satisfacția acestora în ceea ce privește experiența avută cu compania ta.

8. Regulile și restricțiile proprietarului

Ai grijă să fii la curent cu regulile și restricțiile impuse de proprietar sau, dacă spațiul se află într-o clădire de locuințe, de asociația de proprietari. Încearcă să negociezi termenii contractului de închiriere pentru a obține cele mai bune condiții posibile și să elimini orice restricții care ți-ar putea afecta business-ul. Discută despre posibilitatea de a face modificări în spațiu sau de a adăuga facilități suplimentare în funcție de nevoile tale. Totodată, înțelege cât de flexibil este proprietarul în acomodarea cererilor tale.

9. Siguranța și securitatea

Verifică dacă există sisteme de securitate, cum ar fi alarme, camere de supraveghere și acces controlat. Asigură-te că spațiul comercial oferă un mediu sigur și securizat pentru afacere, angajați și clienți.

10. Competiția

Efectuează o cercetare aprofundată a zonei și a concurenței din jur. Vezi dacă există alte afaceri similare în apropiere și dacă piața poate susține concurența. De asemenea, ia în considerare potențialul de creștere și evoluție a pieței în viitor. Acest lucru te poate ajuta să te poziționezi corect în raport cu principalii competitori.

Fie că îți dorești să pui bazele unei afaceri sau deja administrezi un business de succes, ai nevoie întotdeauna de un spațiu adecvat, care să susțină dezvoltarea firmei tale. Intră în contact cu noi dacă îți dorești să beneficiezi de consultanță specializată pentru căutarea proprietății ideale, vizionări și ajutor în ceea ce privește negocierea termenilor contractului. Cu 24REAL, în mod sigur vei găsi mai ușor un spațiu comercial potrivit, care să se transforme într-o carte de vizită valoroasă pentru afacerea ta!

+40 371 003 006 whatsapp