La ce sa fie atenti cei care vor sa inchirieze un spatiu de birouri


Intenționezi să muți sediul companiei într-un spațiu nou de birouri sau vrei să pui bazele unei firme și ai nevoie de un loc potrivit pentru desfășurarea activității? Oricare ar fi motivele, procesul de alegere a unui imobil adecvat nevoilor tale, ale angajaților și partenerilor de business, nu este deloc simplu.

Pe piața imobiliară, există numeroase oferte pentru închirierea de spații de birouri, însă este important să iei în considerare mai mulți factori pentru a te asigura că alegi exact ce-ți trebuie pentru a putea lucra în condiții optime. Iată câteva lucruri cărora trebuie să le acorzi atenție:

Amplasarea spațiului de birouri

O locație bună este esențială pentru succesul oricărei afaceri. Accesibilitatea, vizibilitatea și proximitatea față de clienți, parteneri și angajați se numără printre factorii care pot facilita atragerea și reținerea talentelor, dar și creșterea reputației companiei.

Este important să alegi o zonă bună, unde există mai multe mijloace de transport în comun, parcare, magazine, restaurante sau bănci. Totodată, ideal ar fi să te orientezi către o locație ce poate oferi un echilibru perfect între convenabilitate  și accesibilitate, pentru a nu pierde mult timp pe drum.

Dimensiunea și configurația spațiului

Asigură-te că optezi pentru un birou suficient de încăpător care să corespundă nevoilor și cerințelor afacerii tale. Ai grijă să fii la curent cu standardele de măsurare a spațiilor pentru birouri și ia în considerare numărul de angajați, accesoriile și echipamentele utilizate, necesitatea de a avea săli de ședințe sau spații de lucru comune, precum și posibilitatea de extindere în viitor. Totodată, nu uita de designul și amenajarea imobilului care ar trebui să faciliteze colaborarea și eficiența muncii.

Facilitățile și serviciile oferite

Mutarea sediului social trebuie realizată având în vedere facilitățile și serviciile disponibile în spațiul de birouri și în imediata apropiere deoarece pot contribui la confortul și satisfacția angajaților. Bineînțeles, chiar dacă este pentru prima dată când vrei să închiriezi o parte dintr-un anumit imobil, trebuie să verifici aspecte precum iluminatul adecvat, existența unei surse de căldură și a ventilației, zonele de depozitare sau posibilitatea de a organiza biroul în funcție de preferințele tale.

Ia în calcul serviciile de curățenie și întreținere, află dacă există mobilier de lucru, săli de conferințe, bucătărie, locuri de relaxare sau orice alte facilități care pot influența semnificativ confortul și productivitatea.

Accesul la internet

Cei care vor să închirieze un spațiu de birouri, pentru ei ori pentru mai multe persoane, trebuie să se asigure că imobilul beneficiază de acces la internet. Este un aspect esențial pentru orice afacere modernă, însă trebuie să ai în vedere și viteza internetului, nu doar disponibilitatea acestuia. Cu toate că poți schimba puterea semnalului Wi-Fi odată ce vei fi chiriaș într-un centru de business, viteza maximă a internetului care ajunge în clădire este vitală pentru buna desfășurare a activității zilnice.

Compatibilitatea cu afacerea

Spațiul de birouri și clădirea în care se află trebuie să fie compatibile cu natura și cerințele companiei tale. De exemplu, spațiul ar trebui să permită instalarea echipamentelor tehnice necesare, să aibă o infrastructură adecvată pentru comunicații și să respecte orice reglementări sau cerințe specifice industriei în care activezi.


Imaginea corporativă este esențială în mediul de business, așa că ar fi bine să verifici și vecinii din zonă și să înțelegi restricțiile sau cerințele impuse în ceea ce privește brandingul, amplasarea siglelor ori culorile folosite în amenajarea spațiului. Încearcă să găsești un birou care să reflecte valorile companiei tale, astfel încât să poți oferi o primă impresie pozitivă tuturor partenerilor de business.

Locurile de parcare

În București și în orașele mari din țară, în special, existența parcării este o problemă majoră. Cu siguranță, nu-ți dorești un spațiu unde nu există suficiente locuri de parcare în clădire sau în apropierea acesteia! Deși ar putea părea un lucru nesemnificativ, în realitate, poate fi un factor esențial pentru angajați și clienți și poate influența satisfacția lor în ceea ce privește experiența avută cu organizația/compania ta.

Nivelul de siguranță și securitate

Serviciile de pază și supraveghere sunt unele dintre caracteristicile de bază pentru clasificarea clădirilor de birouri. Imobilul ales trebuie să ofere suficiente măsuri de securitate, precum sisteme de supraveghere video, control al accesului, sisteme de alarme și protecție împotriva incendiilor. Acest lucru este important pentru protejarea afacerii, a angajaților și a bunurilor.

Costurile închirierii spațiului

În principiu, toate lucrurile menționate mai sus au un impact semnificativ asupra prețului chiriei. Este de preferat să știi cum se calculează costul pe metrul pătrat, astfel încât să poți face o comparație cu alte spații disponibile și să-ți stabilești un buget maxim pentru închiriere.

Suma pe care o vei aloca lunar influențează direct profitul și creșterea afacerii. Este esențial să te asiguri că înțelegi toate costurile implicate, precum chiria, utilitățile, taxele și întreținerea, chiar și o potențială garanție constând în plata în avans a chiriei pe mai multe luni, pentru a lua cea mai bună decizie financiară.

Verifică dacă există cheltuieli suplimentare cu utilitățile, impozitele, asigurările, reparațiile și mentenanța. Spre deosebire de chiriile pentru spații rezidențiale, închirierea imobilelor comerciale presupune ca respectivul chiriaș să plătească toate reparațiile, cu excepția pereților exteriori, a acoperișului și a zonelor comune.

Termenii și condițiile contractuale

Este esențial să înțelegi și să negociezi termenii și condițiile contractului de închiriere. Aici, sunt incluse durata contractului, modificările și renovările permise, subînchirierea, posibilitatea de extindere, opțiunile de reziliere a contractului, responsabilitățile legate de întreținerea și reparațiile spațiului și orice clauze sau restricții care ți-ar putea afecta afacerea.

În cazul în care nu ești familiarizat cu procesul de închiriere sau cu termenii contractuali, este recomandat să-ți îndrepți atenția către un consultant imobiliar pentru sfaturi și îndrumări. 24REAL te poate ajuta să analizezi îndeaproape o listă scurtă de proprietăți și chiar te poate asista pe toată durata negocierilor, atât de natură comercială, cât și juridică. În acest fel, te poți asigura că spațiul de birouri închiriat va reprezenta o carte de vizită prestigioasă pentru tine și afacerea ta!

+40 371 003 006 whatsapp